Advertisement

Responsive Advertisement

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους;

 


Για να πούμε ότι μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι απόλυτα επιτυχημένη πρέπει τα κιλά που έχασε κάποιος να τα διατηρήσει και μετά, στο υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό είναι ένα πρωτεύον ζήτημα και δυστυχώς λίγοι τα καταφέρνουν και καταλήγουν να ταλαιπωρούν συνεχώς τον οργανισμό τους με δίαιτες που πολλές φορές είναι και εξαντλητικές. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει γιατί γυρίζουν στις παλιές τους συνήθειες και δεν κάνουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση τρόπο ζωής. Σε αυτό βέβαια συντελούν και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Στη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους φαίνεται να παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες εκ των οποίων οι πιο σημαντικοί έχει φανεί από έρευνες ότι είναι οι εξής:

-          Καλό πρωινό: Το πρωινό σχετίζεται αντίστροφα με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό κάθε μέρα τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ένα πλήρες πρωινό μας βοηθά να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια και να μην πεινάμε πολύ μετά.

-          Αυτοπαρακολούθηση του σωματικού βάρους: Από μελέτες έχει φανεί ότι το τακτικό ζύγισμα (1-2 φορές/ βδομάδα) βοηθά στον έλεγχο και στη διατήρηση του βάρους. Μη φοβάστε λοιπόν τη ζυγαριά ούτως ώστε άμα βλέπετε λίγο το βάρος να αυξάνει, να κάνετε προσπάθεια έγκαιρα να το επαναφέρετε. Μην πάτε όμως και στο άλλο άκρο και αγχώνεστε να ζυγίζεστε κάθε μέρα. 1-2 φορές την εβδομάδα αρκεί.

-          Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Η υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής με την ενσωμάτωση των φρούτων και λαχανικών καθημερινά μέσα σε αυτή έχει φανεί ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα φρούτα και λαχανικά εξάλλου μας χορταίνουν παρέχοντάς μας παράλληλα φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του εντέρου.

-          Φυσική Δραστηριότητα: Πολύ βασική είναι η άσκηση, ακόμα και το απλό περπάτημα, για να διατηρήσει κάποιος ένα υγιές βάρος. Παράλληλα με την καύση θερμίδων, βοηθά και στη διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας που όσο περνάνε τα χρόνια τείνει να φθίνει. Αυτό σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός και ένα πιο υγιές σώμα.

-          Ψυχολογικοί παράγοντες: Τα άτομα με συναισθηματική υπερφαγία, εκείνοι δηλαδή που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού από στενοχώρια, άγχος ή κούραση, έχει φανεί ότι επανακτούν το βάρος που έχουν χάσει πιο εύκολα. Αυτά τα άτομα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων τους και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους απέναντι στο φαγητό, ίσως με τη βοήθεια και τη στήριξη κάποιου ειδικού.

-          Αντίσταση στην ινσουλίνη: Άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως είναι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να διατηρήσουν το βάρος τους στα επιθυμητά επίπεδα. Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη εδώ για να βελτιωθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη και να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος.    

Αν ακολουθήσετε λοιπόν συνδυαστικά τα περισσότερα από τα παραπάνω, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα κιλά σας πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Βιβλιογραφία:

1) Reyes NR1Oliver TLKlotz AALagrotte CAVander Veur SSVirus ABailer BAFoster GD. Similarities and differences between weight loss maintainers and regainers: a qualitative analysis. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):499-505.

2) Akers JD1Cornett RASavla JSDavy KPDavy BM. Daily self-monitoring of body weight, step count, fruit/vegetable intake, and water consumption: a feasible and effective long-term weight loss maintenance approach. J Acad Nutr Diet. 2012 May;112(5):685-692.e2.

3) Waters DL1Vawter RQualls CChode SArmamento-Villareal RVillareal DT. Long-term maintenance of weight loss after lifestyle intervention in frail, obese older adults. J Nutr Health Aging. 2013 Jan;17(1):3-7.

4) Calleja Fernández A1Vidal Casariego ACano Rodríguez IBallesteros Pomar MD. One-year effectiveness of two hypocaloric diets with different protein/carbohydrate ratios in weight loss and insulin resistance. Nutr Hosp. 2012 Nov-Dec;27(6):2093-101.

5) Buscemi SCastellini GBatsis JARicca VSprini DGalvano FGrosso GRosafio GCaravello MRini GB. Psychological and behavioural factors associated with long-term weight maintenance after a multidisciplinary treatment of uncomplicated obesity. Eat Weight Disord. 2013 Dec;18(4):351-8.